søndag 5. september 2010

Svigermors Stockholmsguide v.1.0

Liten guide til svigermor Vigdis som skal med venninnene til Stockholm. Vi tar litt utgangspunkt i at dere bor på Scandic Hasselbacken. Det er på Djurgården. Dere kan reise inn til byen med buss eller spasere ned forbi Gröna Lund og ta båten inn til Slussen. Djurgården er også ett flott sted å spasere på med vakker natur, flotte villaer og annet spennende.

Kjøp ett turistkort eller liknande, da har dere fritt på t-bane, buss og sporvagn der det går. Båten til slussen er også inkludert i dette pris. Dessuten så pleier det å komme med ett hefte med informasjon om Stockholm og liste over steder der dere har gratis eller redusert entrepris.

Beste cityguiden til Stockholm finner dere her: http://www.alltomstockholm.se/

Vi begynner med det som ligger i nærheten av hotellet:

http://www.skansen.se/
Dersom det er flott vær og dere har lyst å gjøre noe utendørs er Skansen utrolig flott. Her finns ikke bare dyr, men også bygdemuseeum som jeg personligen liker mer enn dyreparken. Les mer her: http://www.skansen.se/kategori/hus-historia

http://www.nordiskamuseet.se/
Her er det stort sett alltid en eller annen flott utstilling dersom dette frister.

http://www.vasamuseet.se/
Dette er ett fantastiskt museeum. Jeg var målløs etter mitt besøk.

Så innover i byen:

Stadshuset
Stadshustårnet har byens beste utsikt dersom man gidder å klatre opp noen trappetrinn. Nærmere bestemt 300 trinn. Det er verdt strebet da dere får sett Stockholm fra oven og etterpå blir det lettere å navigere seg i byen.

Gamla Stan: (da tar dere båten til Slussen fra Djurgården)
Her er det mye turistbutikker, men også mye flott, regn med å bruke litt tid her og gå gjerne litt opp og ned i gatene. Hovedgaten er som regel ganske kjedelig (dog lenge siden jeg og Kent var der) men gatene oppover og nedover har en del koselige butikker, cafeer og restauranter. Arkitekturen er flott og er været fint bør dere kjøpe en is i håndlaget vaffel. Dere kjenner duften i hovedgaten når dere går forbi.

Hvis vi skal rekommendere noen sikkre kort for en fin lunsj eller middag så ville det være Magnus Ladulås, det er veldig fin mat der men også litt dyrere. Sjekk menyene på hjemmesiden. (100 sek er ca 85 nok). En annen restaurant i Gamla Stan er Den Gyllene Freden som man hevder er Stockholms eldste restaurant. Fantastisk mat hvis dere vil ta det litt ut en kveld. Ellers er det billige, mellompris og dyre restauranter overallt i gamla stan. Dere trenger ikke å gå langt i Stockholm for å finne god mat.

Söder (da tar dere båten til Slussen fra Djurgården)
Her finns butikker, cafeer, restauranter, markeder og til og med noen mindre kjøpesenter. En koselig del av Stockholm som er litt mer bohemisk og kreativ enn de flottere stadsdelene Østermalm og Vasastan feks. På søder finner dere Mosebacke, der spillet Cornelis Wreswijk i sin tid. Flott for en kaffe, en lunch eller en konsert. Kent tipsar om Pelikan som jeg ikke husker jeg har vært på. God gammeldags mat og ølhall.

Drottningatan / Sergelstorg
Dette er så sentralt dere kan komme, her finner dere alle butikker som finns overallt i resten av Skandinavia, ikke veldigt interessant spør du meg. Som Karl Johan og Oslo Sentralstasjon.

Vasastan / Odenplan
Dersom man er interessert i antikviteter, så er dette bydelene å besøke. Også veldig mye spennende klesbutikker, interiør og annet. Stort sett koselige gater å gå i. Mange fine restauranter.


Sentrum/Norrmalm
En restaurant som jeg gjerne vil besøke men ikke har rukket enda er Nalens restaurant. Når farmor var ung og bodde i Stockholm gikk hun og venninnene hennes på Nalen og danset. Nå mange år senere har Nalen åpnet på nytt og det er dags for neste generasjon å oppleve de vakre lokalene.

Shopping og kjøpesentere:
Hvis dere skal dra på shopping og vil ha allt på ett sted, så har dere feks. NK eller PUB på Høtorget (da får dere litt andre butikker enn i vanlige kjøpesentere. De har stort sett det vi har hjemme.) Skrapan på Søder har også noe morsommere utbud.

Ingen kommentarer: