søndag 26. desember 2010

Rapport fra ett snøigt men "varmt" Kiruna.

Annet hvert år feirer vi jul i Kiruna hos mine foreldre. Da har vi timet det slik att alle søstre er hjemme med sine familier også. I år var vi 12 rundt bordet, mamma, pappa, Anette, Magnus, Linus, Fanny, Kent, jeg, Johanna, James, Emma (Erik var hos sin familj) Farmor Gun.

På julaften har vi mange tradisjoner som vi tar vare på. Først må man en tur i butikken for det er ALLTID noe man har glemt. Så kjører vi til krematoriet og tenner lys for dem som ikke lenger er med oss. Så drar vi videre til kirkegården og tenner lys hos morfar Teodor. Sist på runden er det besøk hos mormor Elsa. Der drikker vi kaffe og tar en "fika".  Det er så koselig å lage kaffe på god gammeldags vis med kokkaffe hos mormor.

Når vi kommer hjem er det mye som skal gjøres. I vår familie spiser vi en stor julebuffet på julaften. La se om jeg husker allt. Skriver på svenska; julskinka, revbenspjäll, fläskkorv, köttbullar, prinskorv, jansson, potatis. I år hadde vi med oss pinnekjøtt som laget over mandelpotet fra Magnus families gård i Nuoksujärvi. Så har vi sylta, leverpastej i flera former, korvar, inlagda gurkor, ostar, rödbetsallad, mimosasallad, laxrullar, laxpate, ägghalvor, flera olika sillsorter, bröd i olika former.

Så ser vi på Kalle Ankas jul, spiser risengrøt til lunsj, lager og spiser julemiddag, så kommer julenissen. Vi har fortsatt små barn i familien så det er viktig. Etter alle gavene er delt ut er det dags å åpne pakkene. Etter vi har takket og beundret hverandres gaver begynner vi med første julegaveleken.

Alle har med seg en gave, vi setter stoppeklokken på 20-30 minutter, slår to terninger og så er vi igang. Får du en 6:er eller to får du velge deg en gave. To 6:er = to gaver. Slår du noe annet går turen videre. Det er lov å ta av hvem som helst. Ingen blir skånet. Barn og gamle er likstillte i denne leken. Når klokken ringer beholder du har forann deg.

Den andre leken er hemmelige paketet. Den som sist vant kjøper en gave til max 50 kr. Pakker den inn og legger den på bordet. Alle får i turordning stille ja/nei spørsmål til giveren. Det er lov å gjette en gang per spørsmål. I år vant Fanny gaven Emma hadde kjøpt. Det betyr att Fanny skall ha med seg en gave neste gang vi samles om to år.

Sen skjer det ikke så mye mer enn kaffe og kaker og bakverk.

Nå er det søndag morgen, jeg skal på mellandagsrea med min søsterdatter Fanny om litt. Kattene sitter i fønsteret og ser på småfugler som spiser fuglemat. Kent baker grovt brød, pappa er på vei på jobb ett par timer og mor og jeg skravler over en kopp kaffe.

Det er deilig å være i Kiruna.
Kram og god jul till er alle!

Ingen kommentarer: