søndag 13. oktober 2013

Japansk bokbinding på Nesodden

Japansk bokbinding med Tone fra BOKstaven Bokbinding & Kalligrafi. Kurset ble holdt i regi av Nesodden Husflidslag. Vi var åtte forventingsfulle damer som møtte opp på lørdagen for å sammen lære oss klassisk japansk bokbinding. Kurset gikk over to dager på Remontérs lokaler på Fagerstrand. Kjempemoro!

Vi begynte med å male papirene som etterhvert skal bli omslag til bøkene vi lager. To store ark blir fire dobble omslag. Malingen var gjord på hvetemel og vann, og fargesatt med gouachefarger. Limfarge.

Så begynte vi med å brette og skjære papirer til innmat. Jeg brukte kun mine egne papirer. Papirer jeg har funnet på loppemarkeder og andre steder. De bakerste konvoluttene fant jeg i en kjeller og har sprettet opp, lagt i presse hjemme og skal nå bruke dem som blader i notatboken.


Når bladene er klare må de legges fint og helt sentret sammen, så må vi lage stoppehull for å feste bladene sammen.


Og nå er det dags for pirkejobben... Det hvite papiret i bakkant kalles japansk reparasjonspapir, eller kozu shi. Dette skal fuktes med pva-lim, rulles til en liten spiss, og dyttes ned i hullet som på bildet. Så klipper man bort nesten allt og dytter ned det myke papiret ned i hullet. Når de så tørker så sitter bladene sammen.

Papirene vi malte første dagen er tørre, vi har brettet dem dobbelt og limt dem sammen til boksider, som vi skjærer til i riktig størrelse. Våre boksider har fått hjørneforsterkelse.

Med hjelp av maler markerer vi ut hvor vi skal gjøre hull som vi etterpå skal sy. Vi bruker vår syl til å lage huller rett gjennom omslag og boksider.

Man begynner med tråden i mellom boksidene og slutter mellom boksidene. Så fukter man trådstumpene som er klippet ned med lim, dytter inn og presser. Borte vekke! På baksiden av boka er hullene litt stygge, dette ordnes med å presse ned papiret med falsebenet.


Og vips har vi fire bøker med fire forskjellige sømmer. Jeg har gjort en del feil som ikke synes så godt på utsiden. Men jeg har feks vendt boksidene opp ned i en bok. Dette hadde jo ikke synts noe dersom jeg gikk for hvite blader. Men den gang ikke. Og jeg har vendt brettsiden inn mot ryggen på en bok. Igjen, dette hadde ikke gjort noe dersom jeg brukte hvite papirer. Jeg ville jo bare fått dobbelt så mange blader. Men ettersom jeg igjen har brukt gjenbrukte papirer ser det ikke så pent ut.. Men men. Jeg lærer nok til neste gang.

4 kommentarer:

Hilde Iren Dølheim sa...

Å fytti! Det så gøy ut!
Akkurat min type kurs :)

Agneta sa...

Hilde, det var utrolig gøy! Tone er en fantastisk kursleder, jeg har gått kurs hos henne før. :)

Velkommen til min kreative verden sa...

Jeg er så imponert over alt du får tid til. Det gjør så du også er så flink: ) Veldig hyggelig omtale fra kurs hos meg. Det blir jeg glad for. Jeg kopierer og setter inn i permen min på vekstedet: )

Agneta sa...

Takk Gitte! Denne septembermåneden var hektisk ja, men for en deilig insprøytning av inspirasjon og kreativitet det har vært!