mandag 10. mars 2014

På kursus i Hellerup!

Gosh, hvor skal jeg begynne?! I helgen har jeg vært på kurs og fått kreativ påfyll. Hodet er fullt av ideer og nå er det dags å få ner alle inntrykkene i bloggen. Bildene er lastet til laptopen og alle trykk er pakket opp og hengt på siste tørk før fiksering.

Kurset var ved Kirsten Lundbergh som driver Spektrumtextil (www.spektrumtextil.dk) . Vi var ni damer på kurset, noen hadde gått kurser hos Kirsten før.

Studioen vi jobbet i var som en drøm, mange rom og store flater å jobbe på. Spennende materialer overallt. Rammer, stensiler, farger, pensler, stifter, ruller, tekstiler, bøker, trykkprøver, alt alt du kan tenkes trenge for å være kreativ med tekstilier og farger. Jeg har ikke klart å få ned alt i bloggen, men noe er da med.. Nå drømmer jeg om ett arbeidsrom enda mer enn jeg gjorde før!

To av mine trykk fra helgen overst.
Den til høyre er min kladdeklut. Den fjerner jeg ikke i løpet av kurset. All farg som blir igjen på rammer og rakler går på kladdekluten, baksider av stensiler tørkes av og jeg bruker den til prøveprint. Oftest er det den jeg liker mest i etterkant. Så mange rare kombinasjoner av farger og trykk.

Den oransje stencilen er laget av lutradur og vlieselin. Å trykke gjennom lutraduren gir en spennende effekt om man er lett på hånden og ikke presser for mye farge gjennom rammen. (jeg legger altså stencilen under den blanke ramma).

På trykket til venstre har jeg prøvet ulike teknikker. Den dere ser lutradur/vlieselin-trykket, de gule krysstrykken er laget ved å rulle flaskebeskyttelse fra tax-freen rundt en rulle med kartong og så stemplet utover. De rosa prikkene er ett forsøk å trykke med bobleplast. Ble ikke så bra så jeg rullet ut farge med liten malerrull over trykket. Den oransje firkanten er trykk nummer to av lutradur/vlieselin-stencilen. Der har fargen gått igjennom vlieselinen. (jeg skal nå forsegle vlieselinen med rammelim). Så er det en bokstavsstensil og Photo Screen eller Thermofax rammer jeg har brukt for å trykke reinsdyr og biller på bunntrykkene.

På det lille bildet ved siden av ser dere en ring i keramikk som jeg fikk av min niece Fanny for mange år siden. Jeg kan ikke bruke den som ring men elsker fargekombinasjonen den har og har den som halsbånd isteden. Den har vært inspirasjon til noen av trykken. Rosa, grå, sort og gul.

Noen lure ting vi brukte på kurset som jeg må skaffe meg!
Markal Paintsticks, ny produkt for meg som jeg må innforskaffe etterhvert. Du maler rett på stoffet. Lar mønster tørke i 48 timer (veldig viktig att oljen i kritten fordampes før du varmefikserer). Så fikseres stoffet som vanlig.

T-pins. Geniale nåler! Med disse kan jeg spenne stoffet på trykkbordet uten å bruke maskeringstape på nålene etterpå. (maskeringstapen beskytter trykkrammene fra å skades ellers, da nålhodene kan rive hull på silkerstoffet). Disse skal jeg bestille på e-bay.

Funpump fra Ideen.com Kan brukes til å farge stoffer med feks. Aqua binder. Eller til å bruke som vanlig.

Lutradur. Dette materialet er superstarkt. Går ikke å rive i stykker og kan vaskes for å brukes til trykk igjen. den kan brukes til mange ulike formål. Jeg gjorde en stencil som dere ser på bildet over. Men den kan også brukes til å lage mønster. For mange måneder siden kjøpte jeg en bok om å folde papir og klippe schablonger. Dette er ett supert material til å gjøre dette.
Inspirasjon i form av materialer og utstyr!

Stencil laget av vlieselin og lintråd. Vlieselinen må etterbehandles med rammelim for å forsegles. Ellers vil fargen trenge igjennom vlieselinen når du egentlig bare ønskerfarge i de trådfylde feltene.

Min arbeidshjørne og de første trykkene i progress. Her ser dere hvordan jeg taper over nålene jeg har festet stoffet med (som jeg slipper å gjøre om jeg kjøper t-nåler). Til venstre arbeidet jeg for stunden jobber med, på mitten plast for å sette fra seg rakler, rammer og farger. Til høyre kladdekluten.

Trykkflaten er ett bord som først er dekket med 6mm industrifilt, så plast og bomullslærret. Så går det på plast igjen, og ett bomullslærret. Det siste kan byttes ut når det er fyllt med prints... Viktig er å ikke trykke på plastik. Underlaget må ha mulighet å trekke til seg overflod av farge (hvis du har våt farge eller rakler litt for mye..). Hvis ikke vil det flyte ut over plasten og missfarge stoffet underifra, med resultat att ditt trykk ikke vil bli skarpt og fint.

Stoffprøver der ALLE trykkene er laget med poteter! Helt utrolig. Du kan farge underlaget først og så trykke i vei. Disse er laget i Afrika tror jeg.
Dette trykket er laget med aqvarellkritt. Rammen er lagt over ett printblokk i tre, og ved å gni med ett vannløslig kritt over silkestoffet for å få frem mønster. Rubbing/frottage kalles teknikken. Så snur du rammen som vanlig, legger på din ønskede farge, her gul, og rakler over. Binderen løser opp den vannløslige kritten og fører over mønster på ditt stoff. MORO! Men husk, må være vannløslige fargekritt! Trykket vil forandre seg for hver gang du påfører farge. Og kritten rekker ikke i veldig lang tid.
Her er det laget frottagetrykk ved å bruke grafittkritt over tapet på silke. Grafitten må fikseres i stoffet og dette blir gjort med en transparent bindere som enten rulles på eller påføres med blank ramme. Her er det kanske brukt Sof-T MB.

Jeg kjøpte med meg bindere og pigment. Og ett annet sted kjøpte jeg aqva stikk og en akrylfarge til kalligrafi. Gamle plastkort er perfekte som små rakler til trykk... Her mitt gamle parkeringskort på jobbet. ;)

Min fine blanke ramme som jeg kan bruke til så mangt!

1 kommentar:

Kort og Søm sa...

Moro, moro, moro...kjenner jeg blir litt misunnelig på kurset ditt :)

Masse spennende du viser frem Agneta!
Klem Fredrikke