søndag 9. desember 2012

Økologisk lammerull. How to og oppskrift.

Før første gang i livet skal jeg lage lammerull. Det hele virket som en enkel operasjon til jeg ikke rakk å være med på rulle-laget hos Christer og Bernard. Så jeg må gjøre dette selv. Jeg har kjøpt nydelig kjøtt fra Slakterhuset.no som holder til i Mathallen. Lammet kommer fra Lyngen.

Jeg har nå:
1,5 kilo utbeinet slagside fra lamm.
1,5 kilo bogkjøtt fra lamm.

Nål og tråd. (mathyssing).

Diverse krydder som jeg må bestemme meg for. 

Nettopp, kryddningen. På nett finner du like mange oppskrifter på krydderblandinger som det er lammruller i landet. Galskap, hvordan velge? Det går runt i hodet på meg.

Så er det da også spørsmålet om hva som skal gjøres etterpå. Noen legger i saltlake for å så koke og presse. Noen i tørrsalting for å så koke og presse. Noen fryser inn rullen rå, koker før jul og presser. Ingen salting.

Tilsatser foruten kryddingen er også noe jeg må ta stilling til. Salpeter? Salpeter gjør att kjøttet beholder sin rosa friske farge. Gelatin? Lager ett slikt pent bindemiddellag mellom kjøtt og krydder. 

Fra venner har jeg dog noen oppskrifter som jeg tenkte jeg skal velge mellom.


Lammekjøtt og rulleskinn kjøpt i Mathallen, økologisk Lyngenlamm. Kutting, krydring, montering og sying. Tada!


Jeg gikk  igang med å skjære opp bogkjøttet i fine strimler. Målet var å få  rene biter i  lange strimler, ca fingertykkelse. Bort med fett og talg. Men litt kan være igjen. Dette var ett kjempejobb. Tok meg lang lang tid. Ca 1,5 time. Men det er det verdt. For bokjøttet er godt og rimelig men trenger litt jobb.

Så var det dags for slagsiden eller rulleskinnet som det også kalles. Her gikk jeg fullstendig i frø. Jeg visste ikke hvordan det skulle se ut og om mitt var ok. Så etter å ha vridd og vendt på kjøttet så måtte jeg bare ringe Christer. "Åh, kan inte du komme hit?!" "Jeg henter deg, hvor som helst". Sagt og gjort. Jeg hentet Christer og han hjalp meg med å bli ferdig. Det var ikke noe fel på rulleskinnet jeg hadde fått. Det var bare å skjære til litt og kjøre igang. Phu, så deilig å ha noen som kan vise hvordan det skal gjøres. 

Rulleskinnet med skinnsiden ned mot skjærebrettet. På med krydder. Salt, pepper, allehånde, ingefære og salpeter (Christer sin oppskrift). Jeg krydret med salt og pepper separat, det andre var blandet i en krydderblanding.

Så legger man kjøttstrimlene på mitten av skinnet, på med krydder, og mer strimler. Helt til det er nok. Og hva er nok? Det skal gå å trekke sammen skinnet over kjøttet, for dette skal nå sys sammen.

Sen skal rullen enten fryses for å så kokes før jul. Eller så skal rullen i saltlake i 10 dager før den kokes. Hva man enn velger så må rullen kokes. Eller koke er feil ord. Den skal trekke. (sjudas). Sen skal den legges i press. Og sen, vips er den ferdig.

Jeg tror dette blir lettere neste gang. Og jeg skal definitivt gjøre dette flere ganger. Men nå følte jeg meg ikke som en domestic queen direkt. Nei, jeg hadde definitivt litt panikk der en stund.


Ingen kommentarer: