Oppskriften jeg brukte var denne fra Mat & Vänner. Jeg presterte å helle på 2 dl for mye vann i deigen men fylte på med rugmel til det ble god konsistens på det hele. Så hadde vi ikke noe anis hjemme så jeg sløyfet det. I ett av brødene så kevlet jeg inn ekstra mye fennikel. Og en av brødene fikk fersk fint hakket rosmarin.
Julkryddat knäckebröd
Antal: 10 st.
Ingredienser:
50 g smör
2 dl vatten
50 g jäst (1 pkt)
1/2 tsk salt
1/2 msk stött anis
1/2 msk stött kummin
1/2 msk stött fänkålsfrön
3 dl grovt rågmjöl
2–3 dl rågsikt
Smält smöret, tillsätt vattnet och värm till 37º. Smula jästen, slå över degvätskan och rör ut jästen i den. Tillsätt kryddorna och arbeta in mjölet tills degen släpper från kanterna i bunken. Låt jäsa i 30 minuter. Värm ugnen till 275º. Tag upp degen och arbeta den snabbt. Dela degen i 10 bitar och kavla dem tunt. Grädda i 3–5 minuter och låt svalna på galler.
Antal: 10 st.
Ingredienser:
50 g smör
2 dl vatten
50 g jäst (1 pkt)
1/2 tsk salt
1/2 msk stött anis
1/2 msk stött kummin
1/2 msk stött fänkålsfrön
3 dl grovt rågmjöl
2–3 dl rågsikt
Smält smöret, tillsätt vattnet och värm till 37º. Smula jästen, slå över degvätskan och rör ut jästen i den. Tillsätt kryddorna och arbeta in mjölet tills degen släpper från kanterna i bunken. Låt jäsa i 30 minuter. Värm ugnen till 275º. Tag upp degen och arbeta den snabbt. Dela degen i 10 bitar och kavla dem tunt. Grädda i 3–5 minuter och låt svalna på galler.
Og sånn ser det ut på kjøkkenet når jeg baker... Bare rot! <3 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar