torsdag 21. august 2014

Krakow 1.0 according to Englefrø

Hvor vi bodde:
Rubinstein Recidence, ul. Szeroka 12

Dato:
Fredag 15 august - onsdag 20 august.

Instagram:
Jeg har tagget alle bilder med #EnglefroKrakow

Skritteller viser:
66 160 (Fredag em - onsdag morgen, det du!)

Hotellet ligger sentralt ved ett av torgene i Kazimierz, men uten å bli forstyrrende sentralt. Vi likte oss godt der! Kan varmt rekommanderes. Er nok ikke det billigste stedet å bo på. Men heller ikke det dyreste. 

I bakgården til Karma Coffee Roasters.


Vi spiste her:
Hamsa Hummus & Happiness Israeli Restobar, ul. Szeroka 2
Once upon a time in Kazimierz, Szeroka 1
Edo Sushi Bar, Bożego Ciała 3
Zen Sushi Bar,  ul. Świętego Tomasza 29
Restauracja Morskie Oko, Plac Szczepanski 8
Wierzynek, Rynek Główny 15
Dynia Resto Bar, Krupnicza 20
Pimiento Argentino Grill, Józefa 26

Vi gjorde en del research og valgte disse stedene utfra omtaler, stort sett var vi veldig fornøyde maten er god og det er rimelig å spise i Polen med en norsk lommebok. Dog var nok Wierzynek litt for dyr for kvaliteten på maten. Hadde det vært rimeligere så hadde vi nok synts det var bra.


Vi drakk øl her:
BeerGallery, ul. Tomasza 30
TEA Time Brewpub, Józef  Dietla 1
OMERTA Pub & more...., ul. Kupa 3

Tre steder med spennende ølutvalg, TEA Time er forkortning på Traditional English Ale. Og det kan jo bli litt tamt for oss som går igang på litt tøffere microbrygg. 

Vi drakk kaffe her:
Karma Coffee Roasters, ul. Wawrzyńca 9
Wesola Cafe, Rakowicka 17
Cargo Coffee, Przemysłowa 3

Wesola Cafe! God og enkel cafemat og god kaffe.

Alle tre kaffestedene kan rekommenderes. Kaffenerder som gjør sitt beste for å føre inn en kaffekultur i ett land der man fortsatt ikke er helt vant til den europeiske kaffemanien. 

Vi drakk drinker her:
La Habana Klub, Miodowa 22
Schizofrenia, Berka Joselewicza 6

To steder vi snublet innom. God mojito på La Habana og litt sløv jazz. Den andre var vel ett valg utfra vår svunne ungdom som synthklubbgjengere. 

Sightseeing:
Crazy Guides, http://www.crazyguides.com,
Vi valgte Communism Tour to Nowa Huta. Vår guide Gosia plukket oss opp i Trabi ved hotellet og kjørte oss ut til Nowa Huta der vi fikk historien fortalt i løpet av 2,5 time. Siden vi første gang tok en privat sightseeing er det ingen vei tilbake. Dette er måten å være turist på!

Nowy Cmentarz Żydowski
En av de gamle kirkegårdene i Krakow. Denne ligger i Kazimierz og jeg var der alene en formiddag. Det kan høres rart ut å dra ut for å se på en kirkegård. Men det er vakkert. Denne er dessuten veldig spesiell. Google it.


Kirkegården...
Lokal design:
Lookarna, Josefa 22 (http://lookarna.blogspot.no/)
Oppdaget denne kombinerte butikk, studio og galleri og ble forelsket i alle tingene. Kjøpte print og små print (type postkort). Hun hadde også dukker, kollage og dekorasjon. 
 
Art supplies shopping:
Storm, Pl. Matejki 7 
Barwoteka, św. Wawrzyńca 36A
Artma, ul.Szpitalna 24

Dagligvare:
Alma, Galeria Kazimierz, ul. Podgórska 34
Alma var skikkelig fin matvarebutikk med enormt utvalg og spennende produkter. Ellers er det små matvarebutikker overallt.  

Markeder:
Plac Nowy, Kazimierz
Plac Targowy Unitarg, eller Hala Tagorwa, ul. Grzegórzecka
Stary Kleparz, Rynek Kleparski 20
Disse markedene har alt, blomster, mat, grønnsaker, brukt, antikk, dill dall, frimerker, bøker, osv. osv.


Museeum:
Mocak, Lipowa 4
Moderne museeum. Flott sted med bokhandel og cafe.

torsdag 12. juni 2014

Following The Lines

Vi lærer om farger og fargeblandinger Av Birgit. Hva vi kan gjøre med vann både før og etter vi har påført fargen på papir.

Noe av utstyret vi brukte. Blekk, tråd, penner, balsatre, gouashefarger, gesso, linjaler, bone folders, pipetter osv osv..

Første kollage, skal bli omslag til boken.

Mari, Massimo og Birgit hadde med seg masse ting som vi kunne kjøpe. Jeg fylte på med noen pennespisser, en del papir og tråd til boken.

Materialer til kollagen. Her er det bare å slå seg løs. Jeg hadde med meg noen gamle Stilmønstre, noen gamle kvitteringer og en del poser fra gamle sømbutikker. Ellers ricepaper, josspaper, silkepapir, bøker, osv. osv.

Birgit sitt kollage. Her viser hun alle teknikker vi kan bruke, lag på lag, gesso, blekk, stempler med mer.

Vi holdt til i kalligrafisalen til Oslo By Stenerskole. Fantastiske lokaler!

Kinablekk og akrylblekk. Brukt til mine store kalligrafiplansjer. Dem som etterpå ble brettet og skåret opp til boksider. Å skrive med balsatre var en opplevelse. Så utrolig gøy. STOOOOOOOORE liner!

Massimo demonstrerer teknikk for å få frem abstrakt kalligrafi med hjelp av ulike verktøy.

Mine prøver med balsatre og blekk...

Massimo og Birgit sine arbeider.  Vann, blekk, balsa, pensler, pennespisser, rissefjær.


Heisselfie.

Kollage nummer to. Inn i boka.

Boka er klar!!! Mari lærte oss teknikken med den åpne ryggen og sømmen som låses med løkker.

onsdag 2. april 2014

Kikertgryte med økologiske pølser

Idag lagde jeg middag på ting som var i kjøleskap og fryser. I fryseren fant jeg to økologiske kyllingpølser fra Holte Gård, en halv pakke økologisk bacon fra Grøstad Gris og en pakke påleggschorizo. De kom seg rett ned i gryta og ble blandet med tørkede aprikoser, kikerter og en boks tomater. Mer enn så trengtes ikke. Det måtte bare kokes sammen. Nyyyyydelig! 

Bulgur ble stekt i olje og kanel, for å så kokes opp med dobbel mengde vann. Også nydelig. Tips via Nigella Lawson. Restemat på sitt beste. Ikke noe er for "lite" for å legges i fryseren.

 

mandag 10. mars 2014

På kursus i Hellerup!

Gosh, hvor skal jeg begynne?! I helgen har jeg vært på kurs og fått kreativ påfyll. Hodet er fullt av ideer og nå er det dags å få ner alle inntrykkene i bloggen. Bildene er lastet til laptopen og alle trykk er pakket opp og hengt på siste tørk før fiksering.

Kurset var ved Kirsten Lundbergh som driver Spektrumtextil (www.spektrumtextil.dk) . Vi var ni damer på kurset, noen hadde gått kurser hos Kirsten før.

Studioen vi jobbet i var som en drøm, mange rom og store flater å jobbe på. Spennende materialer overallt. Rammer, stensiler, farger, pensler, stifter, ruller, tekstiler, bøker, trykkprøver, alt alt du kan tenkes trenge for å være kreativ med tekstilier og farger. Jeg har ikke klart å få ned alt i bloggen, men noe er da med.. Nå drømmer jeg om ett arbeidsrom enda mer enn jeg gjorde før!

To av mine trykk fra helgen overst.
Den til høyre er min kladdeklut. Den fjerner jeg ikke i løpet av kurset. All farg som blir igjen på rammer og rakler går på kladdekluten, baksider av stensiler tørkes av og jeg bruker den til prøveprint. Oftest er det den jeg liker mest i etterkant. Så mange rare kombinasjoner av farger og trykk.

Den oransje stencilen er laget av lutradur og vlieselin. Å trykke gjennom lutraduren gir en spennende effekt om man er lett på hånden og ikke presser for mye farge gjennom rammen. (jeg legger altså stencilen under den blanke ramma).

På trykket til venstre har jeg prøvet ulike teknikker. Den dere ser lutradur/vlieselin-trykket, de gule krysstrykken er laget ved å rulle flaskebeskyttelse fra tax-freen rundt en rulle med kartong og så stemplet utover. De rosa prikkene er ett forsøk å trykke med bobleplast. Ble ikke så bra så jeg rullet ut farge med liten malerrull over trykket. Den oransje firkanten er trykk nummer to av lutradur/vlieselin-stencilen. Der har fargen gått igjennom vlieselinen. (jeg skal nå forsegle vlieselinen med rammelim). Så er det en bokstavsstensil og Photo Screen eller Thermofax rammer jeg har brukt for å trykke reinsdyr og biller på bunntrykkene.

På det lille bildet ved siden av ser dere en ring i keramikk som jeg fikk av min niece Fanny for mange år siden. Jeg kan ikke bruke den som ring men elsker fargekombinasjonen den har og har den som halsbånd isteden. Den har vært inspirasjon til noen av trykken. Rosa, grå, sort og gul.

Noen lure ting vi brukte på kurset som jeg må skaffe meg!
Markal Paintsticks, ny produkt for meg som jeg må innforskaffe etterhvert. Du maler rett på stoffet. Lar mønster tørke i 48 timer (veldig viktig att oljen i kritten fordampes før du varmefikserer). Så fikseres stoffet som vanlig.

T-pins. Geniale nåler! Med disse kan jeg spenne stoffet på trykkbordet uten å bruke maskeringstape på nålene etterpå. (maskeringstapen beskytter trykkrammene fra å skades ellers, da nålhodene kan rive hull på silkerstoffet). Disse skal jeg bestille på e-bay.

Funpump fra Ideen.com Kan brukes til å farge stoffer med feks. Aqua binder. Eller til å bruke som vanlig.

Lutradur. Dette materialet er superstarkt. Går ikke å rive i stykker og kan vaskes for å brukes til trykk igjen. den kan brukes til mange ulike formål. Jeg gjorde en stencil som dere ser på bildet over. Men den kan også brukes til å lage mønster. For mange måneder siden kjøpte jeg en bok om å folde papir og klippe schablonger. Dette er ett supert material til å gjøre dette.
Inspirasjon i form av materialer og utstyr!

Stencil laget av vlieselin og lintråd. Vlieselinen må etterbehandles med rammelim for å forsegles. Ellers vil fargen trenge igjennom vlieselinen når du egentlig bare ønskerfarge i de trådfylde feltene.

Min arbeidshjørne og de første trykkene i progress. Her ser dere hvordan jeg taper over nålene jeg har festet stoffet med (som jeg slipper å gjøre om jeg kjøper t-nåler). Til venstre arbeidet jeg for stunden jobber med, på mitten plast for å sette fra seg rakler, rammer og farger. Til høyre kladdekluten.

Trykkflaten er ett bord som først er dekket med 6mm industrifilt, så plast og bomullslærret. Så går det på plast igjen, og ett bomullslærret. Det siste kan byttes ut når det er fyllt med prints... Viktig er å ikke trykke på plastik. Underlaget må ha mulighet å trekke til seg overflod av farge (hvis du har våt farge eller rakler litt for mye..). Hvis ikke vil det flyte ut over plasten og missfarge stoffet underifra, med resultat att ditt trykk ikke vil bli skarpt og fint.

Stoffprøver der ALLE trykkene er laget med poteter! Helt utrolig. Du kan farge underlaget først og så trykke i vei. Disse er laget i Afrika tror jeg.
Dette trykket er laget med aqvarellkritt. Rammen er lagt over ett printblokk i tre, og ved å gni med ett vannløslig kritt over silkestoffet for å få frem mønster. Rubbing/frottage kalles teknikken. Så snur du rammen som vanlig, legger på din ønskede farge, her gul, og rakler over. Binderen løser opp den vannløslige kritten og fører over mønster på ditt stoff. MORO! Men husk, må være vannløslige fargekritt! Trykket vil forandre seg for hver gang du påfører farge. Og kritten rekker ikke i veldig lang tid.
Her er det laget frottagetrykk ved å bruke grafittkritt over tapet på silke. Grafitten må fikseres i stoffet og dette blir gjort med en transparent bindere som enten rulles på eller påføres med blank ramme. Her er det kanske brukt Sof-T MB.

Jeg kjøpte med meg bindere og pigment. Og ett annet sted kjøpte jeg aqva stikk og en akrylfarge til kalligrafi. Gamle plastkort er perfekte som små rakler til trykk... Her mitt gamle parkeringskort på jobbet. ;)

Min fine blanke ramme som jeg kan bruke til så mangt!

torsdag 27. februar 2014

Kreativ vår 2014

Jeg har blitt ekstremt dårlig på å oppdatere bloggen. Den startet jo for å holde hverdagskontakt med familien, men nå finns jo instagram og der postes det tull og tøys i lange baner. Vi tenker ikke på att vi er 150 mil ifra hverandre. 

Men, jeg tenkte jeg skal skrive litt om hva jeg skal gjøre i vår. 

Først ut er kurs hos Kirsten Lundbergh i Danmark. Jeg har blitt rekommandert å dra på kurs hos Kirsten via Gitte. Jeg gleder meg masse. 

Weekendkursus den 8. og 9. marts 2014
Eksperimenterende tryk med Uniprint bindere
– frottage, riv og klip
Kursusindhold:
Vi vil trykke og eksperimentere på livet løs:
•  fremstille stencils af vlieseline
•  rive avispapir i former til reservering af tryk lag på lag
•  reservere med tråde og net
•  bruge rødkridt og grafitstifter til frottageteknik
•  reservere med voks eller farvestifter på trykrammer
•  og meget, meget mere
Senere i vår, faktiskt på min bursdag så skal jeg gå kalligrafikurs. Se førrige innlegg. 

1. Working with Birgit Naß:
Collage and coloring techniques for backgrounds and layout
 
2. Working with Massimo Polello:
Calligraphy – contrast and rhythm or characters using
different tools (balsa wood, brushes, nibs), developing
new forms, shapes and experimental writing based on
historical or foreign scripts
 
3. Working with Marí:
Binding an artist book with the collage and the calligraphy

Ellers har jeg ett middlertidlig arbeidsrom nå mens vi rydder, pusser opp og forbereder leiligheten for salg. Jeg har tatt opp smykkeproduksjonen og lager også mansjettknapper. Jeg eksperimenterer med kalligrafi og har til og med bakt litt i det siste. Så ja, det er litt mer kreativitet på meg nå.