lørdag 25. juni 2011

Midsommar i Oslo!

Köttbullar
Janssons frestelse
Färskpotatis med dill och gräddfil
Nubbesill
Matjesilltårta
Ägghalvor med rom och ägghalvor med ansjoviskräm
Inlagd sill i olika varianter
Dillabröd och smör
Pavlova med bär och mango



Jeg lagde alle matretter og Kent laget brødet etter en oppskrift fra Helens bok Bröd från Brunkebergs bageri. Jeg fikk velge brød og gikk for dillabrødet. En surdegsbakst smaksatt med fersk dill og svensk brännvinsost. (som jeg hadde kjøpt på IKEA dagen før. Det kaller jeg flax!)

Her er oppskrift på mammas nubbesill.

Nubbesill
1 glass matjesill (ca 200 gr)
4 hardkokte egg
Knippe dill
Knippe gressløk
4-5 små kokte poteter (avkjølet)
1 boks rømme
4-6 reddikker
1 liten rødløk

Hakk egg i små biter, og kutt opp urtene. Del potetene i mindre biter, dele reddikken i 4 deler. Spar på laken og skjær opp matjesillen i mindre biter. Bland allt i en bolle og smaksett med salt, pepper og noe av laken.  Kan stå over natten.

Matjesilltårtan var kjempegod, oppskriften jeg brukte var fra DN. I norge har man ikke kavring som den er i Sverige. Så jeg brukte Pågens Lingongrova isteden. Fungerte som fy. Bruk også ett godt smør. Vi hadde Brimismør hjemme. http://www.dn.se/mat-dryck/recept/matjessilltarta-1

Gurkan lager du enkelt ett par dager i forveien.

Indlag gurka
1 dl vitvinseddikk
2 dl sukker
3 dl vann
1 stor knippe kruspersille
1 agurk 

Skjær agurken i tynne skiver, jeg bruker ostehøvel. Hakk persillen fint og varve persille og agurk i ett glass. Bland eddikk, sukker og vann og hell over agurken. Sett på lokk og rist litt. Vend nu og da slik at du ser at sukkeret har løst seg opp i vannet.

Janssons Frestelse
5-6 store Poteter
1 gul løk
Ca 15-20 ansjovis eller ansjoviskrydret sild (jeg brukte skarpsill fra IKEA)
3-4 dl kremfløte (eller 2 dl fløte + 2 dl melk)

Strimla potatis i tynne strimler. Skive løk i tynne skiver og varve poteter og løk og ansjovis lagvis i en smurt ovnsform. Starte og slutt med poteter. Hell på fløte og sett i ovn på 225 grader i ca 45 minutter. 

Till maten drakk vi øl og snaps. Vi prøvde oss også på snapsvisor.

Etter maten ble det pavlova som Kent laget. 

Takk for en hyggelig kveld Kent, Ann, May, Jo, Tore og Dag Rune!

mandag 20. juni 2011

Vi lager vårrull hjemme!

Igår lagde vi vårruller hjemme. Slike vietnamesiske som jeg skrev om tidligere. Vi improviserte litt med ingrediensene og endte opp med følgende.
  • salatblader
  • gulerot strimlet i syltynne skiver med potetskreller
  • mynte
  • koriander
  • litt tynne strimler vårløk
  • bønnespirer (ett must!)
  • agurk i tynne strimler
  • hakkede peanøtter
Til dette hadde vi også risnudler (rice vermicelli) og peanøttsaus. Denne gjorde vi etter en oppskrift jeg lærte av en venninne. Hoisinsaus, revet ingefære og hakkede peanøtter. Her er det bare å ta så mye eller lite man ønsker. Jeg liker den når den blir tykk og klissete. Sausen brukes til å dippe i. 

I vårrullene kan man ha noe fisk eller kjøtt. Denne gangen ble det kjøtt. Her er Kents oppskrift:

Strimlet svinekjøtt, godt hakket og smadret med med hakkekniv, stekt på veldig sterk varme i nøytral olje føst, og så de siste minutter med 50/50 hoisin-saus + black pepper sauce. Litt teriakisaus dertil. Burde kanskje hatt i litt chilli, men smaken ble utmerket!

Dyppe rispapirene i hett vann ganske raskt, de skal bare bli bløte, de mykner på tallerkenen. Legg litt av hvert på papiret og brett sammen som om du laget en burrito eller annet paket. Dypp i peanøttsausen og nyt!

torsdag 16. juni 2011

Korvstroganoff!



 





♥ Gaver! ♥

Grytlappar från familjen Nilsson Pohjanen. En har Anette virkat och den andra har Magnus gjort. (Eller??)

Fantastiska Fanny har skickat en teckning. Jag är så glad för att hästintresset lever vidare i familjen. Puss!

teckning från Linus och fint besked från alla. Grina!!!

Selma gillade papper och band bäst.

onsdag 15. juni 2011

Jeg ønsker jeg kunne tegne

Inatt når jeg ikke fikk sove tenkte jeg at situasjonen som den fortårnet seg der og da var ganske komisk. Vi har kjøpt en ny seng for ikke så lenge siden, i ett forsøk å få det minimale soverommet vårt å se ut som ett normalt soverom kjøpte vi en smalere seng. Der ligger vi to voksne mennekser på 140 cm. Det er for trangt rett og slett. Jeg har en mann som snorker ved siden av meg, en katt som purrer frenetiskt under dyna (ligger på magen min) og en annen katt som har raptus og klatrer på hylla over hodet mitt. Klokken viser 00.42 og jeg er lys våken. Jeg så bildet forann meg... begynte å le og bad pent mannen min om å legge seg i stua.

Kastet ut begge kattene og lukket døren. Katten Selma accepterte dette og gjorde sine sprell på andre plasser. Men Katten Sigrid ville inn igjen. Maken til iherdig kattt... Når hun ikke fikk komme inn etter 10 minutters mjauing utenfor døren begynner hun å åpne selv. Det tok ikke lang tid før hun hadde lært seg trikset. Først på morgenen når jeg hadde føst ut henne for førtielfte gangen såg Kent hva hun gjorde. Meget resolutt steller hun seg på en gammel trekasse, hengen med potene på dørhåndtaket og skyver løs med bakbeina. Noen kraftige dytter fra 2 kiloskatten så er døren åpen. 1 minutt senere er purringen igang. Må si jeg er rimelig sliten idag.

Disse kattene er ikke bare kosete, de er nest inntill innpåslitne. For det meste er det hyggelig, men ikke alltid.

søndag 12. juni 2011

Nye katteseler fra Pet Shop Girls!

Jeg vil ha med meg kattene på alle mine eventyr og har nå gått til inforskaffelse av skikkelige seler til dem. Selene er vel i grunn avsett for hunder, små hunder. Men passer jo ypperligt til kattepusene. De fantes i flere farger, men jeg valgte sort fordi jeg liker sort og det er tidløst og tøfft. Jentene på Pet Shop Girls var veldig hjelpsomme som vanlig og kattene var skikkelig flinke. Anna tok hånd om Sigrid og jeg bar på Selma. Jeg tok med meg Kents sykkelveske der Selma kunne gjemme seg i. Hun liker å krype ned i noe da det blir skummelt.

Sigrid slapper av i en stol i hagen...

Selma (tv) og Sigrid (th)

Selma koser seg i gresset.

Her finner man alltid noe å jakte på!

Selma i butikken. Hun var skikkelig flink. Hunder overallt og hun fikk ikke ett eneste flykt-attakk-anfall.

Denne her bilr neste innkjøp i butikken. Det er også en sykkelveske, dobbelt så stor som den vi har fra før og avsedd for å ha dyr i. Her kan begge kattene sitte og det er lommer for diverse ting og tang. Men ettersom jeg sparer til ett kamera så får det vente litt.

Fwd: Blogge rett fra mailen?

---------- Forwarded message ----------
From: Agneta Nilsson >
Date: 2011/6/12
Subject: Blogge rett fra mailen?


Måtte jo prøve dette!

Idag er det strålende sol i Oslo etter regn i en uke. Jeg skal ut ut ut i verden og kose meg. Men først frokost og litt rydding. Kent er fortsatt i Langesund og jeg er gressenke. Siden jeg har vært både forkjølet og trøtt har jeg ikke gjort noe vettugt på hele helgen. Bare sovet og sett på TV. Igår fikk jeg skikkelig lyst å være kreativ. Men det ble det ikke noe av. Må levere symaskinen på service. Har funnit ut at det koster 950 kr eller mer. Det gruer jeg meg til. Akkuratt nå vil jeg bruke alle pengene jeg har til ett nytt kamera. Jeg tipper det blir en Canon EOS enten 5 serien eller 6. 600D har jeg lest mest tester om.

Om noen har gode forslag på kamera så gi gjerne tips. Det må være en speilreflex dog. Har allerede gode kompaktkameraer. Nå skal det fotograferes på årntli!

Jaha, da trykker jeg på send da... ser om denne når bloggverden...

AgnetaN

onsdag 8. juni 2011

Hva er service?

Idag kjøpte jeg denne regnjakke på outleten i
Maridalsveien, den kostet 100 .-

Idag har jeg tenkt mye på service, kundeservice altså. Det begynte på morgenen når jeg dro på treningsstudio for første gang på maaaange måneder.

Jenta i resepsjonen hadde dressjakke på seg og så ut som hun jobbet på hotell. Hva får SATS til å tro at uniform, i form av dressjakke og skjorte er rett klær for resepsjonistene i ett treningssenter? Beats me...

Jeg trengte hjelp å få laget ett nytt medlemskort. Oxigeno der jeg trente tidligere er nå en del av SATS. Mannen min hadde tidligere sjekket at det var OK å få gjort det nye kortet på det aktuelle SATS-senteret. Når jeg spør jenta i resepsjonen om hun kan hjelpe meg med dette svarer hun "Jeg tror ikke det går, jeg tror du må ner på Oxigeno" pause.. "men la meg se på kortet". Jeg ga henne kortet og hun tastet på datorn. "Det går visst!". Jeg fikk signere mitt nye kort og alt var ordnet.

Så hva er det da jeg skal klage på her?

Denne jente svarte på ett spørsmål hun ikke visste svaret på. Og begynte med "nei". Deretter tok hun fatt i saken og løste det. På dette tidspunkt har jeg allerede blitt litt irritert inne i meg. hvorfor? Fordi jeg allerede i forkant hadde forhørt meg om muligheten. Nå trodde jeg at jeg måtte reise til Oxigeno i alle fall. Hva om hun hadde sagt noe ala "Åh, det vet jeg faktiskt ikke, gi meg kortet så skal jeg prøve!" Mye hyggeligere kl. 08 på morgenen.

Når treningen var over leste jeg på oppslagstavlen. Motivasjonskampanje. Ja! Det høres kult ut. "Be om kort i resepsjonen". Sagt og gjort. Da var svaret, "jeg tror ikke kampanjen har begynt, jeg finner ikke kortene." For å sen ta frem kundebladet lese at det begynte 30 mai, og så se på tavle. Lete litt mer og gjette at kortene nok var slutt.

Jaha, nå da? Her valgte jenta å bare konstatere at det var slutt. Jeg sa noe ala "ok, kan spørre neste gang da". Men du verden?! Jeg mener ikke jeg er pirkete, jobber man i serviceposisjon i ett selskap så må man se til å hjelpe kundene. Og kan man ikke løse problemet der og da så kunne hun tilbydt å finne kort når noen med styr på resepsjonen kom, skrive navnet mitt og stemple det senere. Eller stemple dobblent neste gang. Gjøre ett notat i min kundelogg eller noe?

Det heter jo MOTIVASJONSKAMPANJE, det er til for slike som meg, som klarer å trene noenganger og er kjempestolt av det. Klart jeg ville ha stemplet min "ene gang".

Nuvel, hun tok ned gleden litt denne første treningsgang men det gikk fort over. Jeg har endelig kommet igang med trening igjen og er over middels ivrig og happy. Dette var ikke siste gang denne uken!

torsdag 2. juni 2011

Vietnamesisk lunsj på Lille Saigon 1

Forretten tok vi på deling, rå vårruller med biffkjøtt. Helt fantastiskt og noe vi kommer å gjøre hjemme til middag en gang. Vi har gjort det før, men nå har vi lært oss nye ingredienser og hvor lett det faktiskt er å lage dette ved middagsbordet.
Her har vi bløtlagt rispapiret i en bolle med hett vann, lagt på litt nudler, noe salat, en dolme laget på biffkjøtt rullet i noe blader, så agurk, mynte, bønnespirer og og to helt nye blader som dere ser på neste bilde. Så rulles dette HARDT sammen. Jeg fikk berøm for mine, hehe! "Se på kona di!"

Varmretten var gigantisk. Vi tok faktiskt med halvparten hjem i take away boks. Jeg valgte å ta retten med kylling (nr 16) og Kent valgte den samme med svinekjøtt (nr 19). Det er laget på risnudler, isbergsalat, agurk, bønnespirer, vårløk, gulerot, mynte og sikkert noe annet også. Kjøttet var grillet og krydret med sesamfrø. Til retten får man en bolle med saus laget på eddik, sukker, gulerot og chili.

Disse to var nye for oss og vi har nå kjøpt med oss disse hjem. Vi vet dessverre ikke hva de heter.

Vår dressing til varmretten. Med litt ekstra chili fordi vi bad om det. Ellers krydres vietnamesisk mat ved å velge av de forskjellige sausene som står på bordet. Chili i olje, eddik, fiskesaus, hoisin- og chilisaus.